Stichting Momentum
Stichting Het Momentum is een collectief van enthousiaste, betrokken en goed voorbereide vrijwilligers. Ze zetten zich in voor mooie momenten van persoonlijk geluk, gezelligheid en zingeving voor mensen met dementie in zorginstellingen met als uitgangspunt 'Wat kan er nog wél?'.
Wil jij ook helpen? Bekijk hieronder de hulpvragen en meld je aan.
- Helpen wanneer het jou uitkomt
- Meelopers voor 1 uurtje per week voor iemand met dementie
- Doorduwers voor 1 uurtje per week voor iemand met dementie
WAT KAN ER NOG WÉL DANKZIJ JOU?
Weet jij hoe waardevol een uurtje per week kan zijn? Kristy, Evi en Eric vertellen het je graag!
Kristy wilde meer aandacht geven en krijgt er veel voor terug
Kristy (26) werkt bij een paramedisch bedrijf. Vaak heeft ze oudere mensen aan de telefoon. En maar al te vaak merkt ze de behoefte aan de andere kant van de lijn om een praatje te maken. ,,Maar daar heb ik nooit tijd voor. Ik vind dat zo sneu. Daarom wilde ik vrijwilliger worden. Een uurtje in de week. Gewoon een beetje kletsen. Een spelletje doen. Een stukje wandelen. Hoeveel moeite is dat nou? En weet je wat leuk is? Ik doe heel veel rummicub met 'mijn' bewoner. Ik kan helemaal niet goed rekenen. En nou leert hij mij trucjes om op te tellen. En hij wil me ook nog schaken leren!"


Evi wil goed voorbereid zijn
Evi (19) is er stellig over. Na haar studie medische beeldvorming en radiotherapeutische technieken (MBRT) krijgt ze straks ook zéker te maken met patiënten met dementie. Deze mensen wil ze straks ook zo goed mogelijk begeleiden en geruststellen en dus liep ze een jaartje mee als vrijwilliger bij stichting Het Momentum. Zo begrijpt ze meer van mensen met dementie en kon ze ervaren hoe ze het beste kan handelen in bepaalde situaties.
Eric was chauffeur bij de Momentum cabriorit
Een dame, bezig aan haar 90e levensjaar, die met de haren los en in een bloesje met korte mouwen de elementen hun gang laat gaan. Het spel der natuur en avontuur vol verve tegemoet treedt. Als ik soms wat extra gas gaf, riep ze uit: "Dat ik dit, op mijn leeftijd, nog mag meemaken! Fantastisch, heerlijk!"
Regelmatig vroeg ik haar of ze het niet te koud had, zo met het dak maar ook met de zijraampjes omlaag. "Koud? Ben jij gek? Ik ben geen watje hoor!"
Met als hoogtepunt de uitspraak, die ze later nogmaals met haar kinderen heeft gedeeld:"Dit is de mooiste dag van mijn leven"…!
"Koud? Ben jij gek? Ik ben geen watje hoor!"- Geertje, 90 jaar
Jouw uurtje per week laat iemand met dementie weer stralen
Het is echt waar, een uurtje bezoek per week kan al zoveel verschil maken voor iemand met dementie die in een verpleeghuis woont! Even samen iets ondernemen, al is het maar een praatje.
Als mantelzorgster voor haar moeder, die vanwege haar dementie in een verpleeghuis woonde, zag Sylvia Eickholt dagelijks de noodzaak van meer afleiding en persoonlijke aandacht. "In alle jaren merkte ik steeds weer dat mijn moeder, net als ik, nog altijd écht kon genieten van de momenten dat wij samen waren. Uit ervaring weet ik dat er nog zoveel wél kan, ondanks de dementie."

De start van het vrijwilligerscollectief
Daarom besloot Sylvia om extra bezoekmomenten te creëren met een persoonlijke vrijwilliger voor iedere bewoner, waarvan ook de mantelzorger en zorgmedewerker profijt hebben. Zo is Het Momentum ontstaan, het vrijwilligerscollectief dat kijkt naar wat er nog wél kan met iemand met dementie. In 2018 klein gestart in de huiskamer van haar moeder maar inmiddels al regionaal actief in 5 en binnenkort waarschijnlijk in 8 verpleeghuizen .
Uit ervaring weet ik dat er nog zoveel wél kan, ondanks de dementie
Onze voorbereiding en begeleiding
Als vrijwilliger word je goed voorbereid en begeleid. Drie workshops vooraf en het aanbod van intervisie en persoonlijke contactmomenten maken daar deel van uit. Na de workshops vindt de match plaats in het verpleeghuis naar keuze, met iemand die bij jou past qua interesse of beleving. Ook jij kunt het gaan merken; als je meebeweegt in het tempo en in de gedachtengang van de bewoner kan je waarschijnlijk die gedachten ook nog een beetje volgen. Zo leer jij je bewoner dan weer wat beter kennen.
Alle hulp is welkom!
Tot nu toe is Het Momentum vooral actief in Noord Brabant maar de deur staat zeker open voor de rest van Nederland. Naast het wekelijkse uurtje met een vaste bewoner organiseert Het Momentum ook overkoepelende activiteiten zoals een high tea en een cabriorit in mooie oldtimers. Alle hulp is daarbij welkom. Voor dat wekelijkse uurtje, meehelpen tijdens een activiteit of meedenken over uitbreiding. Laat van je horen, we hebben je nodig!