COSA: reintegratie van zedendaders
Houd jij van een uitdaging en vind je het leuk om samen te werken met andere vrijwilligers? Laat je dan meenemen in de wereld van COSA!
WAT IS COSA?
COSA heeft als doel: geen nieuwe slachtoffers (van seksueel geweld).
Deze aanpak wordt vanuit Reclassering Nederland aangeboden aan zedendaders die geen nieuwe delicten willen plegen. Dat is vaak moeilijk voor hen omdat zij veelal worden buitengesloten door de maatschappij. Eenzaamheid en sociaal isolement komen vaak voor bij zedendaders en dat maakt de kans op nieuwe risico's juist groter. COSA wil dit sociaal isolement voorkomen of doorbreken.
Als jij de persoon en het delictgedrag van elkaar kunt scheiden, kun jij hier iets aan doen. COSA ondersteunt iemand bij de re integratie in de maatschappij en daarbij mag het zowel gezellig zijn als serieus.
Samen met mede-vrijwilligers en een aantal professionals volgen we het re integratietraject, moedigen we goede keuzes aan en grijpen we (professionals) vroegtijdig in waar nodig.
De vrijwilligers en de zedendader (kernlid genoemd) vormen de binnencirkel.
De betrokken professionals (o.a. toezichthouder Reclassering, behandelaar, begeleider en wijkagent) vormen de buitencirkel.
VRIJWILLIGERS:
Als vrijwilliger hoef je geen specifieke achtergrond te hebben. We beginnen na een aanmelding altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Voordat je ingezet kunt worden neem je deel aan een verplichte tweedaagse training. Deze training neemt je mee in de wereld van zedenproblematiek en in het werken als vrijwilliger bij COSA. Je leert geen vaardigheden aan, maar ontdekt of het werk bij je past door informatie die wordt gegeven en te oefenen met situaties die je tegen kunt komen. Na de training beslissen we samen of we met elkaar willen en kunnen gaan samenwerken. We hebben dan wel een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig.
WAT DOE JE?
Als vrijwilliger hoef je geen hulpverleningsgesprekken te voeren. Je neemt jezelf mee en treedt in contact met de zedendader van mens tot mens. Je ondersteunt bij lastigheden die iemand tegenkomt, vaak liggen deze op het sociale vlak. Je gaat in gesprek, onderneemt sociale activiteiten en hebt het leuk met elkaar, maar je hebt ook oog voor risico's en spreekt iemand aan op zijn verantwoordelijkheid. Je werkt altijd samen met een paar andere vrijwilligers.
Dit alles onder goede begeleiding van een professionele cirkel coördinator van Reclassering Nederland die verantwoordelijk is voor het proces van de cirkel.
WAT KRIJG JE?
Wij zorgen goed voor onze vrijwilligers. Naast de vergoeding van gemaakte kilometers en/of kleine uitgaven voor bijvoorbeeld een kopje koffie of een drankje tijdens sociale activiteiten, bieden wij ook het volgende aan:
- individuele coaching voor vrijwilligers (verplicht)
- intervisie (we verwachten dat je hiervoor openstaat)
- thema avonden of -lunches over werkgerelateerde onderwerpen
- een gezellige nieuwjaarsborrel
- vergoeding van andere activiteiten in overleg met cirkel coördinator
Wij hebben oog voor onze vrijwilligers, ook naast het werk dat zij bij ons verrichten. Wij zijn ook 's avonds en in de weekenden bereikbaar voor vrijwilligers.
U bent van harte uitgenodigd om u aan te melden.
Wij werken door heel Noord-Nederland, maar u bepaalt zelf in welk gebied en op welke dagen/dagdelen/tijden u ingezet wilt worden.
Mocht u naar aanleiding van deze vacature vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen.