FAQ

Bekijk de veelgestelde vragen:

Hoe weet ik welk vrijwilligerswerk bij mij past?

Als vrijwilligerswerk bij je past, wordt je er zelf ook heel blij van. Daar kom je achter door na te gaan wat jouw passie is. Wat vind jij leuk of waar word je blij van? Wat kan je goed? En wat vind jij belangrijk? Vaak heb je geen opleiding nodig. Enthousiasme en drive is wél super belangrijk!

Check hier het actuele vrijwilligerswerk en ontdek wat jou aanspreekt. Nog steeds geen idee? Doe de do-good talent test en ontdek welk vrijwilligerswerk bij jou past.

Hoe werkt dit platform?
Het is heel simpel: ga naar het overzicht en gebruik de filters aan de linkerkant om snel te vinden wat je zoekt. Gevonden? Neem dan contact op door te klikken op 'stuur bericht'. Je wordt gevraagd een profiel aan te maken. Zo kunnen we namelijk jouw privacy beschermen! The rest is up to you: mail, bel, maak kennis en ga aan de slag.

Ik heb niet veel tijd, is er ook eenmalig of flexibel vrijwilligerswerk?
Jazeker! Wat je ook doet en hoeveel tijd je ook hebt - alles wat je doet heeft impact. Ook in een middag of een uur, flexibel of eenmalig kun je veel betekenen! Bekijk hier al het eenmalige of flexibele vrijwilligerswerk.


Kan ik iemand meenemen?
Samen is gezelliger dus natuurlijk mag dat. Vriend, vriendin, collega, familielid, buur: iedereen is welkom om aan te sluiten. Laat het wel even van te voren weten aan diegene die de vrijwilligerswerkactiviteit organiseert.

Hoe zit het met de veiligheid?
Op het platform zorgen wij voor jouw veiligheid: zo beschermen we je persoonsgegevens, schermen we je e-mailadres af, screenen we alle activiteit en hanteren we gedragsregels (hier lees je alle maatregels die we treffen om ieders veiligheid te borgen).


Ga je als vrijwilliger aan de slag, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je veiligheid. Hier lees je wat jij kunt doen om jezelf te beschermen. Het is eigenlijk net als met daten: bel bijvoorbeeld altijd even voordat je bij iemand langsgaat en laat vrienden weten waar je heen gaat. Of ontmoet iemand in een openbare gelegenheid als een koffietentje of de bibliotheek. Natuurlijk helpen wij ook op de achtergrond nog mee: je kunt ons bellen als er iets is en daarnaast checken wij continue de betrouwbaarheid van iedereen door een referentiesysteem. Als je hebt geholpen, kun je bijvoorbeeld aangeven hoe het is gegaan. Deze informatie gebruiken wij om het platform veilig te houden!


Tenslotte: een ongeluk zit in een klein hoekje. Let dus goed op, maar mocht het misgaan: vaak ben je via jouw verzekering verzekerd.


Kan ik ook zelf hulp vragen?
Natuurlijk, plaats jouw vraag makkelijk en veilig op ons platform. Dan e-matchen 'm wij met de community!

Wat is vrijwilligerswerk eigenlijk? En is er een vergoeding?
Vrijwilligerswerk is alles wat je voor iemand of een maatschappelijke organisatie betekent, zonder dat je daarvoor betaald wordt. De stoep vegen voor de buurvrouw, een campagne bedenken voor KIKA, bingoën met ouderen etc.

Vrijwilligerswerk doe je in principe gratis, maar soms krijg je een vrijwilligersvergoeding voor je inzet of onkosten. Hoeveel dat maximaal is, lees je op de site van de Overheid. Bespreek jouw verwachtingen/wensen voor je aan de slag gaat. Zo voorkom je teleurstellingen!

Staat jouw onderwerp er niet tussen? No worries! In ons uitgebreide Helpcentrum vind je op alle vragen een antwoord.

Meer FAQ in het helpcentrum

Meer lezen

Happy to help

header anne

Anne: "Ik lees voor aan deze enthousiaste spring-in-het-veld die eerst amper Nederlands kon en me nu de oren van het hoofd kletst!". Lees Anne's impact story hier.